Олексій Кавылин. Вундеркінд. Зять Червоненко. І просто щасливець

Олексій Кавылин

Періодично в українських управлінських структурах з’являються дивні молоді люди з абсолютно нез’ясовним кар’єрним зростанням і зростанням матеріального благополуччя. На жаль, як правило, це не самородки, самостійно пробилися на самий верх. Це – різноманітні сини, чоловіки або дружини злодіїв старої генерації. Які повинні гідним чином продовжити справу своїх покровителів і вкрасти в Україні все те, що залишилося.

3 березня цього року в пресі з’явилося наступне повідомлення: «Детективи Національного антикорупційного бюро перевіряють електронну декларацію начальника головного управління Державної фіскальної служби в Запорізькій області, який відряджений для виконання обов’язків на такій же посаді в Київську область, Олексія Кавылина за фактами можливого декларування недостовірної інформації та незаконного збагачення. Про це “ОЛІГАРХ” дізнався з повідомлення “Слова і Справи”.

У постанові вказується, що Кавылин 18 березня 2016 року продав квартиру в Києві площею 107 кв. м за 5,8 млн грн громадянці України. У той же день його батько придбав у цієї ж особи іншу квартиру в Києві площею майже 277 кв. м за 7,75 млн грн, а 29 березня подарував житло своєму синові.

Зазначимо, що подарована квартира не вказана Кавылиным в декларації за 2016 рік, а також не відображені її дарування та продаж старої квартири у повідомленні про зміну майнового стану.

Крім того, за інформацією детективів, під час допиту головний фіскал в Київській області відзначив, що його батько купив квартиру за свої гроші, купівлі житла Кавылин не брав. У той же час, як з’ясувало НАБУ, офіційні доходи батька Кавылина не змогли б дозволити йому придбати квартиру за 7,75 млн грн.

Детектив Бюро просив надати тимчасовий доступ до інформації за рахунком Кавылина в Інвестбанку, який також не відображено в декларації чиновника. Суддя задовольнив клопотання.»

Олексію Кавылину 33 роки. Він якось непомітно виник у керівній ланці ДФС. Ніби нізвідки. Але так не буває.

Офіційна біографія Кавылина досить мізерна. І суперечлива.

«Народився р. Кемерово (Росія), українець. Закінчив Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, інженер-механік за спеціальністю “Газонафтопроводи та газонафтосховища” та Київський національний університет ім. Т. Шевченка, ступінь магістра в галузі менеджменту інноваційної діяльності.

У 2015 році закінчив Національну академію державного управління при президентові України, отримавши кваліфікацію магістра державного управління.

Кар’єра. 2003 р. — провідний спеціаліст ТОВ КПСМ-консалтинг.

2004-2006 рр. — помічник заступника Голови правління НАК Нафтогаз України.

2006-2008 рр .. — заступник директора з комерційних структур.

2009-2013 рр. — член наглядової ради ПАТ Мостобуд і Консорціуму НУО Укргідроенергобуд.

2014 р. — заступник директора Департаменту Міністерства доходів і зборів України. Перший заступник, виконуючий обов’язки начальника Головного управління Міндоходів в Запорізькій області.

З 11 вересня 2014 року — начальник Головного управління Державної фіскальної служби в Запорізькій області.»

Неофіційна теж досить загадкова. Більшість товаришів по службі впевнені в тому, що Кавылин – зять Євгена Червоненка. Чим і пояснюється його кар’єрний зліт саме в Запорізькій області, де Червоненко був у свій час губернатором і де досі зберігає контроль над низкою цікавих об’єктів. Дивно те, що сімейство Червоненко цей шлюб ретельно приховують. Соромляться зятя? Або для конспірації? Ось що пишуть про Кавылине неофіційно.

«Закінчивши школу в 2001 році, Олексій з Феодосії переїхав у Київ. Попрацював на виборах до Верховної Ради у березні 2002 став помічником народного депутата Юрія Бойка. Так, того самого скандального Юрія Бойка, закупившего вишки на 400 млн дорожче реальної вартості, чиє ім’я вони тепер і носять, який нині очолює прокремлівську партію «Опозиційний блок». Така удача — приїхати після школи в Київ і стати помічником нардепа можлива, але подальші події показують, що це аж ніяк не випадковість і везіння.

Попутно Олексія Кавылина працевлаштували в кишенькову компанію «КПСМ-Консалтинг» (назва є абревіатурою «Комбінований пористий сітчастий метал»,застосовується у фільтрах для очищення рідин і газів від механічних домішок), що одержувала підряди від НАК «Нафтогазу». Пізніше до нього приєдналися працювали в держкорпорації син лідера Прогресивної соціалістичної партії України Юрій Вітренко і Андрій Коболєв (нині очолює НАК «Нафтогаз»), який був призначений у 2002р. головним спеціалістом департаменту корпоративних фінансів та цінової політики НАК «Нафтогаз України» у віці 24-х років.

У 2004 році, Юрій Бойко, який очолював НАК «Нафтогаз» бере Кавылина, не має диплома про вищу освіту і навіть не студента, помічником голови правління.
Сам Ковылин це згадує так:”Тоді я тільки збирався отримувати вищу освіту і, по суті, був першим людиною, якого прийняли на роботу без диплома. Тому на моїй заяві поставив свою резолюцію сам голова правління. Так і написав: «Взяти!». Головою правління НАК “Нафтогаз України” і тим самим народним депутатом був Юрій Бойко”.

У 2006 щось пішло не так і Кавылина викинули з держ. посади і не пустили в новостворені офшорки «AYA Capital» та «AYA Securities». Наступні 2 роки Олексій Кавылин провів під вивіскою компанії «Експерт-діагностика» — працював там він сам, а сама компанія мала всі ознаки фіктивності. Про що свідчать матеріали судових справ. Наприклад, справа №1-414/11р Ленінського районного суду р. Вінниця:

“Відображення по вищевказаних підроблених документах фіктивних господарських операцій з ТОВ “Експертдіагностика”по податковому обліку та податковій звітності ТОВ “Життя”призвело до несплати до бюджету податку на прибуток та податку на додану вартість на загальну суму 1 220 921,20 грн.” Але старі зв’язки дозволяли Олексію виходити сухим з води. У 2009 його бере до себе під крило одіозний вінницький кримінальний авторитет та «злодій в законі» Володимир Продивус. у 2012 році Продивус пройшов у Верховну Раду за списками «Партії регіонів», А Олексія Кавылина влаштував помічником народного депутата від БЮТ Котеляк Лідії Леонідівні. (http://posipaky.info/mp/10252). До 2013 Олексій був членом наглядової ради компанії Продивуса ПАТ «Мостобуд» та Консорціуму ” НВО «Укргідроенергобуд». І вже звідти це юне дарування перекочувало в податкову інспекцію, спочатку в заступники директора Департаменту Міністерства доходів і зборів України. Продивус навіть намагався проштовхнути його на посаду голови ГФС, але не зрослося. Так що Олексія зробили першим заступником, виконуючий обов’язки начальника Головного управління Міндоходів в Запорізькій області. А з 11 вересня 2014 року — начальником Головного управління Державної фіскальної служби в Запорізькій області.»

Треба сказати, що Кавылин за свої 33 роки встиг стати досить заможною людиною, при цьому, практично постійно перебуваючи на держслужбі. Цитуємо: “Електронні декларації керівників пильно вивчали активісти антикорупційної громадської організації “Крадіям по руках” — щоб визначити, хто з них найбагатший.

У п’ятірку самих-самих «заможних» увійшли начальник ГУ ГФС в Харківській області Микола Рибаков, Олексій Кавылин (у рейтингу значиться як в. о. начальника ГФС в Київській області, куди відряджений у жовтні), в. о. начальника ГУ ГФС в Дніпропетровській області Оксана Томчук, в. о. начальника ГУ ГФС в Полтавській області Сергій Садовий та начальник ГУ ГФС у Львівській області Ігор Кондро.

Активісти організації нарахували у Олексія Кавылина $477 117 доходу за 2015 рік. “За даними декларації, він має квартиру (107,10 кв. м), два гаражі, 5 найдорожчих годинників (Rolex, Jaeger Lecoultre (50 000 грн), Patek Philippe, F. P. Journe, A. Lange&Sohne) і дві машини (Toyota Camry і Range Rover). Дохід Кавиліна за 2015 рік складає 1 031301 грн.” – коментує адвокат організації “Крадіям по руках” Ольга Мілетіч.

— Загалом, якщо скласти заощадження, автомобілі і квартири лише п’ятдесят ятьох найбагатших регіональних начальників, виходить, що вони у середньому всі мільйонери та володіють $2 856 492, 10 автомобілями, 13 квартирами, — дивується громадський активіст ГО “Крадіям по руках” Вікторія Кулаковська. — І це все при тому, що, за заявою пана Насірова під час 13-ї щорічної зустрічі YES у Києві, середня зарплатня у ДФС (включаючи премії) – близько 4 000 грн. на місяць (48 тис.на рік, менше 2000 доларів). Навіть якщо припустити, що заробітна плата начальника ГУ ДФС складає в середньому 75-100 тис. на рік, залишається незрозумілим, звідки такі великі задекларовані статки? Звідки у регіональних начальників мільйони доларів? Ми звертаємося до правоохоронних органів перевірити, наскільки законними є джерела доходу державних службовців та чому ці гроші не потрапили до бюджету країни.

…Давайте спробуємо відповісти на питання, які виникли у громадських активістів і спробуємо розібратися, як Олексій Кавылин, який на даний момент поєднує дві посади — начальника ГУ ГФС в Запорізькій області та в.о. начальника ГФС в Київській області (з 19 жовтня), став офіційним мільйонером.
Варто відзначити, що якби активісти уважно вивчили біографію Олексія Анатолійовича (вона є у відкритому доступі), то вони б самі, без правоохоронців, частково отримали відповідь на своє питання. Так, до свого призначення в квітні 2014 року в.о. начальником ГУ Міндоходів у Запорізькій області Олексій Кавылин більше 10 років пропрацював в бізнесі, що приносило йому непоганий дохід.

У послужному списку радника податкової та митної справи першого рангу зазначено, що він працював помічником заступника голови правління НАК «Нафтогаз Україна», займав керівні посади в комерційних структурах, входив до наглядових рад ПАТ «Мостобуд» та консорціуму ” НВО «Укргідроенергобуд».

У декларації начальника ГУ ГФС в Запорізькій області на цю посаду Олексій Кавылин був призначений 11 вересня 2014 року) за 2014 рік був задекларований дохід 1 млн 815 тис. 684 гривень, з яких зарплата становила 113 544 грн. Основні доходи Олексій Кавылин отримав від підприємницької діяльності — 920 000 грн та відчуження майна — 782 140 грн.

На момент приїзду в Запоріжжі у начальника податкової була квартира у Києві площею 107,1 «квадрата» (у декларації за 2015 рік значиться, що право власності на квартиру Олексій Кавылин придбав 21 січня 2013 року) та два гаражі — 16,7 м2 і 18 м2 (обидва оформлені 23 серпня 2012 року), ця ж нерухомість вказана і в декларації за 2015 рік.
Аналогічна історія і з годинником — згідно декларації, чотири штуки придбані у 2008-2013 роках, тобто коли Олексій Кавылин ще не був на держслужбі, ще за одним, правда, немає даних, коли вони у нього з’явилися.

Що стосується престижних іномарок, то Олексій Кавылин, судячи з усього, любитель змінювати «залізних коней»: Range Rover (2013 р. в.) і Toyota Camry (2012 р. в.) зареєстровані на нього в 2015 році з різницею в місяць — 17 червня і 30 липня відповідно. Вартість іномарок в декларації не вказана. У декларації за попередній рік значиться один автомобіль — Range Rover vogue, 2011 р. в., придбаний за 100 000 грн. Судячи з декларацій, Олексій Кавылин продавав автомобілі два роки поспіль: у 2014 році дохід від відчуження майна склав 782140 грн, в 2015 році — 950 000 грн.

Ось чого у головного податківця області дійсно багато, так це готівки — за 2015 рік Олексій Анатолійович задекларував 3 250 000 грн, 160 тис. євро і 180 тис доларів. Все це в комплексі дозволило Олексію Кавылину увійти в ТОП-5 найбагатших податківців України. До речі, він ніколи не приховував, що на держслужбу прийшов з бізнесу, працюючи в якому зумів стати небідною людиною.

…Крісло керівника ГУ ГФС в Київській області, яке в ранзі «в. о.» з 19 жовтня займає Олексій Кавылин, звільнилося 30 серпня — коли був затриманий Валерій Богдан, який підозрюється у постійних побори з підприємців і підлеглих. В ході обшуків правоохоронці вилучили 68 тис. доларів, 100 тис. євро, 1 млн гривень.

Коли про його призначення стало відомо в Запоріжжі, багато місцеві ЗМІ написали, що Олексій Кавылин звільнений з посади начальника ГУ ГФС в Запорізькій області. Прес-службі відомства навіть довелося давати роз’яснення — що в ГУ ГФС в Київській області Олексій Кавылин перебуває у відрядженні.

Примітно, що дві людини з його нинішньої команди працювали разом з шефом в Запоріжжі: перший заступник Олена Фоменко, в 2014 році повернулася зі столиці до рідного Запоріжжя, де народилася і виросла, і заступник Руслан Гришко. У біографічній довідці Олени Фоменко, до речі, значиться, що вона з 10.10 2014 року — перший заступник начальника ГУ ГФС в Запорізькій області, а за Руслану Гришко взагалі інформація відсутня на сайті київського главку.

Поки працюю на дві області, — розповів «Индустриалке в. о. начальника ГУ ГФС в Київській області Олексій Кавылин. — Повернутися в рідне Запоріжжя хочу, але від мене мало що залежить. Сподіваюся на те, що наведу порядок там, куди відряджений, і повернуть назад!»
Є й ще одна обставина, на яку варто звернути увагу, досліджуючи персону новоспеченого податкового начальника Київської області. Будь-хто без особливої праці може знайти в ЄДР запис щодо ТОВ «Крэско Укрэйн» (ТОВ «Креско Укрейн»; код 31839273), єдиним засновником якого значиться… Кавылин Олексій Анатолійович. Дата державної реєстрації товариства – 22 січня 2002 р., дата появи запису в реєстрі – 8 лютого 2006 р. Дуже хотілося б вірити, що Кавылин Олексій Анатолійович (той, що засновник ТОВ «Крэско Укрэйн») і Кавылин Олексій Анатолійович (той, який в. о. начальника Головного управління ГФС в Київській області) – це не одне і те ж особа (мало – просто повні тезки). Оскільки в противному разі… В іншому випадку, картина вимальовується зовсім неприваблива. По-перше, тоді виходить, що фіскальний начальник столичного регіону грубим чином порушує Закон України «Про державну службу», в якому, якщо хто призабув, дуже часто можна зустріти посилання на вже згадуваний Закон України «Про запобігання корупції». 25-я стаття головного антикорупційного законодавчого акта «Обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності» виписана конкретно, в імперативній формі. В ній, зокрема, йдеться про те, яким саме держслужбовцям заборонено «займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики у спорті) або підприємницькою діяльністю», а також входити до складу правління, інших виконавчих або контрольних органів, наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку (крім випадків, коли особи здійснюють функції з управління акціями (частками, паями), що належать державі чи територіальній громаді, та представляють інтереси держави чи територіальної громади в раді (спостережній раді), ревізійній комісії господарської організації)…» А, по-друге, в цьому випадку можна, мабуть, стверджувати, що всім підрозділам фіскального відомства, які покликані «зберігати чистоту рядів» – від Ради з кадрових питань ГФС і до Служби внутрішньої безпеки ГФС («повне перезавантаження» якої Прем’єр-міністр України анонсував не далі як місяць тому) – гріш ціна.