Ухвала
від 04.09.2018 по справі 752/19998/17
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/19998/17

Провадження по справі № 1-кс/752/6847/18

У Х В А Л А

04.09.2018 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 в приміщенні Голосіївського районного суду м. Києва, розглянувши внесене в кримінальному провадженні № № 12017100000000491 від 19.04.2017 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, клопотання подане прокурором першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури міста радник юстиції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , з вилученням їх оригіналів, подане в порядку глави 15 Кримінального процесуального кодексу України, -

ВСТАНОВИВ:

до провадження слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва надійшло клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури міста радник юстиції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування заявлених вимог, ОСОБА_3 , зазначив, що відділом розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у місті Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12018100000000327 від 06.04.2018 за фактом привласнення і заволодіння держаними коштами невстановленими особами державних підприємств, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Звертаючись з зазначеним клопотанням прокурор ОСОБА_3 , просив розглянути його за відсутності представників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ІНФОРМАЦІЯ_1 з метою унеможливлення останніми завчасного знищення або переховування документів, до яких просить надати тимчасовий доступ, що було прийнято до уваги, а тому судовий виклик останніх не здійснювався.

Прокурор першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури міста радник юстиції ОСОБА_3 подав до суду клопотання про розгляд заявлених у клопотанні вимог за його відсутності, з викладених у ньому підстав, просив задовольнити.

За правилами ст. 107 КПК України, під час розгляду клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , фіксування технічними засобами судового засідання не здійснювалось у зв`язку з відсутністю у судовому засіданні осіб, які беруть участь у судовому провадженні.

За даними наявними в матеріалах кримінального провадження № 12017100000000491 від 19.04.2017 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесеено повідомлення про те, що що впродовж 2016-2017 років, невстановлені особи з числа службових і посадових осіб КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 ), КП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 ), КП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_4 ), ІНФОРМАЦІЯ_6 (код НОМЕР_5 ), ІНФОРМАЦІЯ_7 (код НОМЕР_6 ), ІНФОРМАЦІЯ_8 ( НОМЕР_7 ), які діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб, з метою заволодіння державними коштами, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, перерахували кошти на розрахункові рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_8 ), ПП « ОСОБА_4 » (код НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_11 ) та на рахунки інших підприємств, що здійснюють діяльність спрямовану на провадження операцій пов`язаних з наданням податкової вигоди третім особам, наданням послуг по переведенню коштів в готівкову форму, та в яких відсутні власні трудові і виробничі ресурси.

В ході досудового розслідування встановлено, що службові особи вищевказаних комунальних підприємств, навчально-учбових закладів, діючи за попередньою змовою групою осіб з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ПП « ОСОБА_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », та іншими суб`єктами господарювання, розтратили перераховані державні кошти, шляхом штучного завищення вартості проведених робіт на об`єктах, проведення безтоварних операцій з рядом суб`єктів підприємницької діяльності, створених з ознаками фіктивності, в результаті чого державному бюджету України завдано майнової шкоди на загальну суму 192 736 176 грн., що є особливо великими розмірами.

За даними аналітичних досліджень від 28.03.2017 року ІНФОРМАЦІЯ_12 , щодо дотримання вимог діючого законодавства при проведенні фінансово-господарської діяльності вищевказаних комунальних підприємств, навчально-учбових закладів, суб`єктів господарювання, за період січень 2016 року березень 2017 року, вбачаються ознаки привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем посадовими особами КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », КП « ІНФОРМАЦІЯ_4 », КП « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ІНФОРМАЦІЯ_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , в результаті чого завдано шкоди на загальну суму 192 736 176 грн.

Органом досудового розслідування встановлено, що суб`єкти господарювання, що містять окремі ознаки фіктивності, в порушення вимог законодавства України, здійснюють заміну товарної номенклатури, вказаної в податкових накладних на користь підприємств реального сектору економіки: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ПП « ОСОБА_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » та надають вказаний схемний податковий кредит з ПДВ підприємствам, які використовують у своїй діяльності, в т.ч., бюджетні кошти. Існування та використання зазначеної схеми дає останнім змогу здійснювати господарські операції, спрямовані на розкрадання отриманих бюджетних коштів в особливо великих розмірах.

Зокрема, у вказаній протиправній схемі задіяні наступні суб`єкти господарювання, що мають ознаки фіктивності: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ ( НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 », ТВО « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_23 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 »

(код ЄДРПОУ НОМЕР_24 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_25 ),

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_26 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_27 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_27 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_28 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_28 ), « ІНФОРМАЦІЯ_29 » LLC, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_30 »

(код ЄДРПОУ НОМЕР_29 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_31 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_30 ),

ТОВ БК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_32 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_31 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_33 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_32 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_28 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_28 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_34 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_33 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_35 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_34 ).

При розслідуванні даного злочину в органу досудового розслідування виникла необхідність встановити винних осіб роль кожного в розумінні ст. 27 КК України (співучасть). Розслідувані злочини вчинялися із залученням суб`єктів господарської діяльності службовими особами яких вчинялися дії різного роду та характеру спрямовані на досягнення злочинної мети спрямованої на розтрату, заволодіння та привласнення державного майна. Також є необхідність дослідити реальність ведення фінансово-господарської діяльності СГД залученими до реалізації злочинної схеми (хто був відповідальний за прийняття тих чи інших управлінських рішень, які колегіальні та інші органи управління підприємств надавали незаконним рішенням вигляд правомірності). А тому є необхідність у вивченні відомостей та документів, які містяться в реєстраційній справі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

За даними офіційного сайту Міністерства юстиції України «Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» ІНФОРМАЦІЯ_36 реєстраційні справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Документи реєстраційної справи юридичної особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 не можливо отримати в інший спосіб, окрім того як здійснити тимчасовий доступ до вказаних документів та їх вилучення та вони мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, оскільки: містять відомості про факти створення, оформлення, придбання та переоформлення даних підприємств, всіх його засновників (власників), керівників, підстав набуття такого статусу, а також можуть містити підроблені документи від імені керівників та власників даного товариства, які можна буде використати в ході проведення почеркознавчих та інших судових, криміналістичних експертиз.

Розглянувши клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , дослідивши додані до клопотання документи, приходжу до висновку, що зазначене клопотання підлягає задоволенню, оскільки з наданих матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що надання доступу до інформації, яка перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , та знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , має суттєве значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні, а можливість довести їх іншими способом, крім тих про які йдеться в клопотанні, відсутня.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 107, 108, 159-166, 309 КПК України слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури міста радник юстиції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , та знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , з вилученням їх оригіналів, задовольнити.

Надати дозвіл прокурору відділу Прокуратури міста Києва ОСОБА_3 , прокурорам у кримінальному провадженні, слідчим слідчого управління Головного управління Національної поліції в місті Києві, членам слідчої групи відповідно до постанови групи слідчих у кримінальному провадженні № 12017100000000491 від 19.04.2017 року та оперативним співробітникам ГУ КЗЕ СБ України, Головного управління СБ України у Донецькій та Луганській областях і у порядку ст. 40 КПК України, тимчасовий доступ з можливістю вилучення оригіналів реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , та знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 .

Роз`яснити положення ч. 4 ст. 165 ч. 1 ст. 166 КПК України, відповідно до змісту яких: на вимогу володільця особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів. Копії вилучених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів; у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.09.2018
Оприлюднено01.03.2023

Судовий реєстр по справі —752/19998/17

Ухвала від 04.09.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Постанова від 06.09.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Ухвала від 13.03.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мирошниченко О. В.

Ухвала від 13.03.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мирошниченко О. В.

Ухвала від 13.03.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мирошниченко О. В.

Ухвала від 13.03.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мирошниченко О. В.

Ухвала від 13.03.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мирошниченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні